Articole Contact/021.369.92.92
Cabinet Radiologie veterinara Pensiune Frizerie Recomandari
Virusul imunodeficientei la pisica FIV

Tusea de canisa

Alimentatia corecta a cainelui

Peritonita infectioasa felina

Virusul leucemiei la pisica

Stomatita proliferativa autoimuna la pisica

TRAHEOBRONSITA INFECTIOASA A CAINELUI (TUSEA DE CANISA)


Ce este traheobronsita infectioasa si cum se transmite?

Traheobronsita infectioasa este o boala inalt contagioasa ce afecteaza cainii de toate varstele si care se manifesta prin simptome respiratorii. Denumirea comuna a bolii este "tusea de canisa" si este produsa de unul sau mai multi agenti virali ( virusul parainfluentei canine, virusul Carre, adenovirusul canin tip2) si/sau de o bacterie, Bordetella bronchiseptica.
Asa cum ne spune si numele, boala se transmite cu usurinta in efective canine mari cum ar fi canisele, spitalele veterinare, pensiunile, locurile special amenajate pentru caini din parcuri, prin contact direct cu alt caine bolnav sau prin contact cu suprafetele contaminate.
Desi poate aparea in orice perioada a anului, este mai frecvent intalnita in sezonul rece datorita temperaturilor scazute si a umezelii, iar puiutii, cainii batrani, nevaccinati sau cei un sistem imunitar scazut sunt mai predispusi la a dezvolta traheobronsita infectioasa.

Care sunt simptomele?

Primele semne ale bolii apar la 2-14 zile de la expunere, manifestandu-se printr-o tuse seaca in crize prelungite iar cainele da impresia ca s-ar fi inecat cu un corp strain. In acest caz infectia este localizata la nivelul cailor aeriene superioare, cainele are o temperatura corporala normala, este vioi iar constantele hematologice sunt normale. In cazurile grave, se poate ajunge la bronhopneumonie, situatie in care apar febra, secretii nazale purulente, lipsa apetitului si tusea productiva. Chiar daca animalul este in continuare activ, la efort intens tusea se intensifica si pot aparea dificultati in respiratie. Deasemenea tusea poate fi provocata doar prin atingerea traheei (sau atunci cand cainele trage in lesa).

Cum se trateaza tusea de canisa?

Tratamentul include antibioticele care au drept tinta bacteria implicata (Bordetella bronchiseptica) dar si medicamentele contra tusei. Chiar daca in multe din cazuri boala dispare de la sine in aproximativ 3 saptamani, medicatia potrivita grabeste vindecarea si reduce pe cat posibil simptomele si este foarte important ca pacientului sa i se asigure conditii optime de igiena si alimentatie, un mediu uscat si cald si se vor opri exercitiile fizice intense pe toata evolutia bolii.

Care sunt metodele de profilaxie a tusei de canisa?

Pentru profilaxie se recomanda imunizare prin vaccinare impotriva virusurilor implicate( virusul Carre, Parainfluentei canine, adenovirus canin tip 2 )iar preventiv, inaintea expunerii animalului intr-un mediu cu risc (pensiuni canine, canise, expozitii, parcuri, etc) se poate administra intranazal vaccinul Nobivac KC(Kennel Cough). Este foarte important de retinut faptul ca aceste vaccinuri nu ofera suficienta protectie impotriva virusurilor decat daca se administreaza periodic. Vaccinul intranazal poate fi utilizat la puiuti chiar de la varsta de 4 saptamani de viata iar imunitatea se instaleaza la 3-5 zile de la administrare. Cainii care au un nivel ridicat de risc se vor vaccina o data la 6 luni.


ambulantaveterinara.ro © 2019 SC Veterinary Westernvet SRL RO27814558, J23/3250/2010
tel. 0744.272.634 | e-mail: VeterinaryWest@gmail.com
Sprijin pentru copii